Koningsdag, wat gaan we doen?

Waarom en hoe vieren wij Koningsdag?

Op Koningsdag vieren wij de verjaardag van onze koning. Koning Willem Alexander is jarig op 27 april en dus staat die dag in het teken van feesten, vrijmarkten en natuurlijk de koning zelf.

Vroeger werd in Nederland Prinsessedag gevierd op de verjaardag van Wilhelmina (31 augustus), die toen nog prinses was. Het feest bestond uit spelletjes voor kinderen en versierde straten. Toen Wilhelmina koningin werd, na het overlijden van haar vader, ontstond Koninginnedag.

Toen Prinses Juliana koningin werd, werd de feestdag verplaatst naar de verjaardag van koningin Juliana. Dit was 30 april. Toen Beatrix koningin werd, hield ze 30 april aan om haar moeder, Juliana, te eren.

Uiteindelijk trad in 2013 Prins Willem-Alexander aan als koning der Nederlanden. Sinds 2014 wordt Koningsdag gehouden op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Oranje

Het Nederlandse koningshuis draagt de naam: Huis van Oranje. Deze kleur is dan ook de nationale kleur van Holland. Tijdens Koningsdag is het normaal om oranje kleding aan te trekken, vaak zelfs met oranje pruiken of schmink. Hoe meer, hoe beter!

Koningsdag, wat gaan we doen?

Helaas, is het dit jaar de tweede keer dat Koningsdag niet door kan gaan. Maar dat hoeft niet te betekenen dat we helemaal niks kunnen doen! Wij hebben een aantal tips om je toch te vermaken tijdens Koningsdag. Want we kunnen gerust zelf de slingers ophangen, toch?

  • Check of er in jouw buurt iets corona-proof wordt georganiseerd, misschien wel een leuke straat-bingo of een online event!
  • Doe buitenspelletjes in de tuin, op de stoep of in het bos!
  • Op deze dag hebben we ook wel is last van koning Nederland… Speel anders lekker spelletjes binnen met je gezin of pak uit voor de lunch.

Zit er niks voor jou bij? Maak er dan op jouw manier een feestje van. Zet een leuke film op, ga wandelen, ga samen bakken, maak een TikTok met je kinderen, houd een kinderen-zijn-de-baas-dag, ga knutselen of houd een voorjaarsschoonmaak als dat je blij maakt. Wat je ook gaat doen: we wensen jullie een fijne Koningsdag!

Shoppen

Als je nou echt geen idee meer hebt wat je kan doen op deze gezellige dag, is er ook nog een optie om gewoon lekker te gaan winkelen. En waar kan je dat nou beter doen dan op Swan? Wij hebben speciaal voor deze dag de leukste oranje artikelen op een rij gezet!

De waardering van www.swanmarket.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 189 reviews.