Volledige gids: Online verkopen in 2024 voor makers en creatieve ondernemers

Jonge vrouw die online verkoopt

De overstap naar online verkopen is een goede stap voor ondernemers en creatieven die hun bereik willen vergroten. In het digitale tijdperk biedt online verkopen toegang tot een wereldwijde markt van klanten, ongeacht de fysieke locatie van je onderneming. Het succes start met het kiezen van het juiste verkoopplatform, dat niet alleen past bij het type producten dat je aanbiedt, maar ook bij je zakelijke doelstellingen en de voorkeuren van je doelgroep. Daarnaast hoef je niet persé een eigen website te hebben om te kunnen verkopen, maar kun je dit prima verkopen via de talloze marketplaces die we er zijn.

Er zijn diverse marketplaces of platforms beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en doelgroepen waar je kunt verkopen. Een algemene marktplaats zoals Amazon en Bol.com biedt een breed publiek maar er zijn ook veel concurrentie op het platform. Nicheplatforms zoals Swan Market bieden daarentegen een gespecialiseerd publiek dat op zoek is naar unieke, handgemaakte en creatieve producten. De keuze voor een platform moet daarom gebaseerd zijn op een grondige analyse van je productaanbod, je doelklanten, en de specifieke voordelen die elk platform biedt.

De juiste keuze leidt niet alleen tot verhoogde zichtbaarheid onder relevante kopers maar kan ook de merkloyaliteit versterken en een gemeenschap rond je merk bouwen. Het is essentieel om een platform te kiezen dat overeenkomt met je merkwaarden, ondersteuning biedt voor je groeiambities, en je in staat stelt om een sterke verbinding met je klanten op te bouwen.

In dit artikel verkennen we de verschillende opties voor online verkopen, met een focus op hoe je het beste platform voor jouw unieke producten en onderneming kunt kiezen.

Eerste stappen om online te verkopen

Begin met het verkopen van online concept

Het online verkopen van producten biedt ongekende mogelijkheden voor zowel nieuwe als gevestigde ondernemers. Om deze reis succesvol te beginnen, is het cruciaal om enkele fundamentele stappen te volgen die je helpen jouw online bedrijf effectief op te zetten. Hier zijn praktische en realistische stappen die je kunt nemen om online verkopen te realiseren:

 1. Productkeuze: begin met een duidelijk idee van wat je wilt verkopen. Dit kan variëren van handgemaakte producten, kunstwerken, tot digitale goederen of diensten. Zorg ervoor dat er vraag is naar jouw producten en dat ze zich onderscheiden van de concurrentie. Onderzoek je markt, begrijp de trends en identificeer een niche waarin je kunt excelleren.
 2. Definieer je doelgroep: wie zijn je ideale klanten? Het definiëren van je doelgroep is essentieel voor alle verdere stappen, van marketing tot productontwikkeling. Creëer persona’s voor je klanten gebaseerd op demografische gegevens, interesses, koopgedrag en andere relevante factoren. Dit helpt je om je producten en marketingboodschappen af te stemmen op de behoeften en wensen van je doelgroep.
 3. Kies het juiste verkoopplatform: afhankelijk van je product en doelgroep, kies je een platform dat het beste bij je past. Dit kan je eigen webshop zijn, gebouwd met e-commerce platforms zoals Shopify of WooCommerce, of een marktplaats zoals Bol.com, Amazon, of Swan Market voor unieke, handgemaakte items. Elk platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus weeg deze zorgvuldig af of combineer er een aantal.
 4. Stel je online winkel in: zorg voor een professionele en gebruiksvriendelijke online winkel. Dit omvat heldere productbeschrijvingen, hoogwaardige foto’s, en een intuïtieve navigatie. Zorg ook voor duidelijke informatie over verzending, retourbeleid, en klantenservice.
 5. Prijsstrategie: bepaal je prijzen op basis van kosten, concurrentie, en waargenomen waarde. Houd rekening met productiekosten, verzendkosten, platform commissies, en belastingen. Je prijs moet concurrerend zijn maar ook voldoende marge bieden om winst te maken.
 6. Reviews: Start vanaf dag 1 met het verzamelen van reviews die je op je site plaatst. Dit geeft niet alleen meer vertrouwen aan je bezoekers, maar zorgt er ook voor dat zoekmachines je een betere positie geven. SwanMarket.nl werkt bijvoorbeeld samen met WebwinkelKeur. Deze krijg je gratis en kun je dus ook op je eigen site gebruiken als je gaat verkopen via Swan Market.
 7. Marketing en promotie: ontwikkel een marketingstrategie om je producten te promoten en verkeer naar je winkel te trekken. Dit kan social media marketing (Instagram, Pinterest, TikTok), contentmarketing, e-mailmarketing, en zoekmachineoptimalisatie (SEO) omvatten. Wees actief op platforms waar je doelgroep zich bevindt en gebruik eventueel gerichte advertenties om je zichtbaarheid te vergroten.
 8. Analyseer en optimaliseer: gebruik Google analytics om het gedrag van bezoekers te begrijpen, de prestaties van je producten te meten en gebieden voor verbetering te identificeren. Kijk bijvoorbeeld welke producten veel bekeken en verkocht worden en breidt die collectie uit.
  Blijf experimenteren met nieuwe marketingtactieken, productaanbiedingen, en prijsstrategieën om je online verkoop te optimaliseren.

Door deze stappen te volgen, zet je solide fundamenten neer voor jouw online verkoopavontuur. Het belangrijkste is om te blijven leren van je ervaringen en je aan te passen aan de veranderende behoeften van je markt en klanten.

Verkopen via je eigen website

Verkopen via je eigen website

Het lanceren van een eigen e-commerce website is een krachtige stap voor ondernemers die hun producten online willen verkopen. Hieronder belichten we niet alleen de voordelen van het bezitten van zo’n site, maar geven we ook een overzicht van de beste platforms om je e-commerce dromen te realiseren.

Voordelen van het hebben van een eigen e-commerce site

 • Volledige merkcontrole: je hebt de vrijheid om elk aspect van je website aan te passen, wat bijdraagt aan een sterkere merkidentiteit en klantenbinding.
 • Directe klantinteracties: direct contact met je klanten.
 • Geoptimaliseerde winstmarges: zonder commissies aan derde partijen te betalen, behoud je meer winst van elke verkoop.
 • Aanpasbare SEO strategieën: eigen websites bieden volledige controle over SEO, essentieel voor het vergroten van je zichtbaarheid en het aantrekken van organisch verkeer.

Nadelen van het hebben van een eigen e-commerce site

 • Kost meer tijd: het opzetten, inrichten en configureren van je eigen website neemt veel tijd in beslag.
 • Technische kennis: mis je zelf de technische kennis? Dan ben je vaak aangewezen op een externe IT partij om je site te laten maken of te onderhouden.
 • Kosten: ook aan het hebben een e-commerce site zitten maandelijkse kosten verbonden voor hosting en service.
 • Marketing: je zult zelf heel veel tijd in je marketing en promotie moeten investeren. Daarbij moet je opboksen tegen de “grote jongens”.

Platforms om een e-commerce te creëren

Bij het opzetten van een e-commerce site, is het kiezen van het juiste platform cruciaal. Hier zijn drie populaire opties die ondernemers helpen hun online winkel met succes te lanceren en te beheren:

Shopify

Shopify is een alles-in-één e-commerce platform dat bijzonder gebruiksvriendelijk is. Het biedt een breed scala aan thema’s die je kunt aanpassen zonder diepgaande technische kennis. Shopify is ideaal voor ondernemers die een krachtige, betrouwbare online winkel willen opzetten met minimale inspanning. De geïntegreerde betalingsverwerking en uitgebreide app store maken het gemakkelijk om je winkel uit te breiden en aan te passen aan je behoeften.

Wix

Wix staat bekend om zijn drag-and-drop websitebouwer, waarmee je zonder enige codeerkennis prachtige websites kunt creëren. Het platform biedt ook specifieke e-commerce functionaliteiten via Wix Stores, waarmee ondernemers een visueel aantrekkelijke online winkel kunnen bouwen en beheren. Met Wix kun je genieten van veel ontwerpvrijheid om een unieke winkelervaring te creëren.

WooCommerce

Voor diegenen die al bekend zijn met WordPress, is WooCommerce een populaire e-commerce plugin die je website transformeert in een volledig functionele webshop. Het is een open-source platform, wat betekent dat je toegang hebt tot een enorme hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden en uitbreidingen. WooCommerce is perfect voor ondernemers die al een WordPress-site hebben en deze willen uitbreiden met e-commerce functionaliteiten.

Het kiezen van het juiste platform hangt af van je specifieke behoeften, technische vaardigheden en de gewenste schaalbaarheid van je online winkel. Elk van deze platforms biedt unieke voordelen en mogelijkheden om je online verkopen te optimaliseren en een succesvol e-commerce bedrijf op te bouwen.

Online marktplaats platforms

Verkopen via online marktplaatsen is een effectieve strategie om je producten aan een breder publiek te presenteren. Deze platforms bieden de infrastructuur en het klantenbestand waardoor je snel en effectief kunt beginnen met verkopen. Hieronder verkennen we enkele van de meest populaire online marktplaatsen, zoals eBay en Amazon, evenals nicheplatforms zoals Etsy en Swan Market, en delen we strategieën voor succes op elk van deze platforms.

eBay en Amazon

eBay

eBay, bekend om zijn veilingmodel, biedt ook de mogelijkheid voor ‘Nu Kopen’-transacties. Het is een uitstekend platform voor zowel nieuwe als gebruikte goederen. Om succesvol te zijn op eBay, is het belangrijk om:

 • Concurrerende prijzen te hanteren door marktonderzoek te doen.
 • Gedetailleerde productbeschrijvingen en hoogwaardige foto’s te gebruiken om je listings te laten opvallen.
 • Uitstekende klantenservice te bieden, inclusief snelle reacties op klantvragen en snelle verzending.

Amazon

Als een van de grootste online retailers wereldwijd, biedt Amazon een enorm bereik maar ook veel concurrentie. Enkele strategieën voor succes zijn:

 • Deel te nemen aan het Fulfilled by Amazon (FBA) programma om te profiteren van Amazon’s logistiek en klantenservice.
 • Optimaliseren van je producttitels, beschrijvingen en keywords voor Amazon’s zoekmachine.
 • Het verzamelen van klantbeoordelingen om de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van je producten te verhogen.

Etsy en Swan Market

Etsy

Etsy is een internationaal gespecialiseerde marktplaats gericht op ingekochte, handgemaakte, vintage en unieke goederen. Om uit te blinken op Etsy, is het belangrijk om:

 • Een sterke merkidentiteit te ontwikkelen met een unieke winkelnaam en esthetiek.
 • Te investeren in professionele fotografie om je producten aantrekkelijk te presenteren.
 • Actief deel te nemen aan de Etsy-community en gebruik te maken van Etsy’s promotietools en SEO-optimalisatiemogelijkheden.
 • Geld uit te geven aan promotie programma’s om zichtbaar te blijven.

Swan Market

Swan Market biedt een platform voor lokale Nederlandse en Belgische creatieven om hun unieke, handgemaakte producten te verkopen. Het is de ideale plek voor verkopers die een passie hebben voor ambacht en design. Om succesvol te zijn op Swan Market, kun je:

 • Je richten op het creëren van unieke en hoogwaardige producten die aansluiten bij de waarden en creativiteit van de Swan Market kopers.
 • Een persoonlijk verhaal delen achter je merk en producten om een emotionele verbinding met je klanten op te bouwen.
 • Gebruikmaken van sociale media en andere marketingkanalen om verkeer naar je Swan Market winkel te leiden.
 • Verwijzingen maken naar je eigen webshop en social media vanuit je Swan Market pagina.

Door deze strategieën te implementeren, kun je je online verkoop op zowel algemene als niche marktplaatsen optimaliseren. Elk platform biedt unieke kansen, en door je te richten op de juiste mix van platforms, kun je een breder publiek bereiken en je online bedrijf laten groeien.

Waarom kiezen voor Swan Market?

 • Gerichte zichtbaarheid: bereik een specifiek publiek dat op zoek is naar handgemaakte en unieke producten.
 • Gemeenschapsgevoel: sluit je aan bij een netwerk van gelijkgestemde ondernemers en creatievelingen.
 • Gebruiksgemak: ons platform is ontworpen met het oog op eenvoud en efficiëntie, zodat jij je kunt focussen op wat je het beste doet – creëren.
 • Persoonlijke ondersteuning voor al jouw verkoop-, presentatie- en ondernemersvragen.
 • Een unieke site met professionele makers en gecureerde producten.

Neem de stap naar succes en laat Swan Market jouw partner zijn in het realiseren van je ambities. Ontdek nu de voordelen en begin met het verkopen van je producten op een platform dat echt bij je past.

Doe mee met Swan Market en groei als creatief ondernemer

De waardering van www.swanmarket.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 202 reviews.