Hoe kun je een kleine ruimte het beste inrichten?

Kleine woonkamer

Huizen worden tegenwoordig steeds duurder en dat komt door het tekort aan woningen. Zelfs een kleine woning kan je al superveel kosten. Het inrichten van zo’n klein huis of appartement kan dan soms best lastig zijn, omdat je niet weet hoe je al jouw spullen kan opbergen én tegelijkertijd voldoende beweegruimte hebt. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor het optimaal inrichten van jouw kleine ruimte!

1. Maak gebruik van opklapbare meubels of opbergmeubels

Ga voor opklapbare meubels zoals een opklapbare eettafel of bank. Klap deze meubels open wanneer je ze écht nodig hebt en berg ze daarna weer op. Ook is het verstandig om voor meubels te gaan die opbergruimte bieden. Denk hierbij aan een salontafel met lades, een ladekast en tv-meubel.

2. Maak gebruik van je muur

Hang planken aan je muur om je boeken of andere spullen op te bergen. Ook kun je zwevende muurkastjes hangen aan je muur om extra ruimte en sfeer te creëren in je kleine woonkamer of slaapkamer.

3. Ga voor multifunctionele meubels

Ga voor multifunctionele meubels zoals een slaapbank of ottoman. Een slaapbank kan je een hoop ruimte besparen, vooral als je in een studio woont. De ottoman, waar je normaal gesproken spullen in opbergt, kun je ook gebruiken als extra zitplek.

4. Speel met kleur, glas en spiegels

Door te kiezen voor heldere kleuren kun je de ruimte visueel groter laten lijken. Ook kun je een glazen wand in je huis plaatsen in plaats van zo’n bakstenen muur om het licht goed door je huis te laten dringen. Glazen meubels zijn ook echt een must voor het groter laten lijken van je ruimte. Zo kun je gaan voor een glazen salontafel of een glazen opbergkast.

Spiegels worden ook vaak gebruikt voor het optisch groter laten lijken van een huis. Let bij het plaatsen van een spiegel op de vorm van de ruimte en de lichtinval. Wil je jouw kamer breder laten lijken? Hang dan een spiegel op de brede muur. Wil je jouw kamer er langer laten uitzien? Hang de spiegel dan aan een smalle muur.

Wanddecoratie

Ovale spiegel bamboe

 45,00
 34,00

Wanddecoratie

Ovale spiegel goud

 34,00
 34,00

Wanddecoratie

Spiegel halve maan

 35,00

5. Ruim je kamer eens op

Het klinkt misschien wel grof, maar vaak hebben we meer spullen dan we eigenlijk nodig hebben. Als je minder spullen hebt, hoef je ook minder op te bergen! Ga eens na wat je niet meer nodig hebt of gebruikt en doe dit weg. Dit kan soms best lastig zijn, vooral als je gehecht bent aan deze spullen. Berg die spullen dan op in een doos en bewaar deze op een andere plek. Na een jaar heb je veel minder moeite om van deze spullen af te komen. Wat je ook kunt doen, is foto’s maken van deze spullen. Zo kun je ze toch nog op een andere manier bij je houden.

6. Gebruik slimme opbergproducten

Er zijn allerlei handige opbergproducten waarmee jij ruimte kunt besparen. Zo heb je opbergboxen die je makkelijk onder je bed kunt schuiven. Ook heb je haakjes die je aan de binnenkant van je kastdeur kunt hangen en heb je kruidenrekjes die je kan hangen aan de deur van je voorraadkast. Zo kun je makkelijk bij je spullen en zijn ze ook nog eens netjes opgeborgen!

7. Zorg voor de juiste verlichting

Het gebruik van de juiste verlichting is belangrijk bij het inrichten van kleine ruimtes zoals je woonkamer of slaapkamer. Om deze reden raden wij het aan om voor verlichting op verschillende niveaus te gaan. Kies dus bijvoorbeeld voor een plafondlamp, wandlamp en vloerlamp. Door deze variatie lijkt je kleine ruimte groter.

Hopelijk kun je nu aan de slag met het inrichten van jouw kleine ruimte. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste werkt voor jou. En onthoud: soms zijn het juist de kleine ruimtes die het meest gezellig en sfeervol zijn!

Meer interieur

Gerelateerde blogs

Welk interieur past bij mij?

Als het gaat om het inrichten van je huis, kan het best lastig zijn om [...]

Geef je vensterbank een make-over!

Hoewel je het zelf misschien niet zo fijn vindt dat anderen je huis binnen gluren, [...]

Hoe kun je een kleine ruimte het beste inrichten?

Huizen worden tegenwoordig steeds duurder en dat komt door het tekort aan woningen. Zelfs een [...]

De mooiste sierkussens voor in je huis!

Wil jij je huis een frisse look geven of wil je jouw kinderkamer wat opleuken? [...]

Zo maak je jouw huis gezellig na kerst!

De gezellige en drukke feestdagen zijn voorbij en het is alweer bijna tijd om de [...]

Swan stijl tip | Een interieur stijl kiezen

Heb jij sinds kort een eigen huis of ben jij toe aan iets nieuws? Een [...]

Woonaccessoires 2022 die jouw huis lenteproof maken

De lente is weer begonnen, of te wel, tijd voor een huis make over! Nieuw [...]

De waardering van www.swanmarket.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.8/10 gebaseerd op 179 reviews.
Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere ervaring te bieden.